Prosta nalewka z żurawiny zrobiona w domowym zaciszu

Nalewka z żurawiny to bardzo dobra opcja prozdrowotna, jednak nie każdy musi umieć robić w domowym zaciszu nalewki. Kupne zaś często są po prostu smakowym alkoholem, zaś ze zdrowiem nie mają wiele wspólnego. Często również nie mają takiego smaku jak dobra domowa nalewka. Co więc zrobić w takiej sytuacji?
Prostą domową nalewkę z żurawiny.

Prosta nalewka z żurawiny

Do zrobienia najprostszej, ale bardzo dobrej nalewki z żurawiny potrzeba :
– 1,5 kg owoców – najlepiej je przebrać, oczyścić i umyć w zimnej wodzie, po czym włożyć do zamrażarki na 2-3 dni przed robieniem nalewki;
– półtorej litra 60% alkoholu – mieszanka możliwa do uzyskania ze zmieszania litra 95% spirytusu i jednego litra wody;
– 25-30 dag cukru.
Mrożoną żurawinę zalewamy alkoholem w dużym słoju lub baniaku na 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalew – będzie bardzo miał wytrawny smak – i odstawiamy go tymczasowo w chłodne miejsce, szczelnie zamkniętego. Owoce zaś które zostały zasypujemy cukrem i również odstawiamy na miesiąc. Czasami należy wstrząsnąć słojem.
Po miesiącu w słoju z owocami powinien powstać sok. Mieszamy go z wytrawnym nalewem, który wcześniej zebraliśmy. Powstały płyn odstawiamy ponownie na miesiąc.
Po miesiącu filtrujemy nalewkę przez specjalną bibułę do filtrowania. Następnie możemy rozlać do butelek i degustować, ale zawsze nalewka im starsza tym lepsza.

Dlaczego warto próbować zrobić domową nalewkę?

Domowej roboty nalewka z żurawiny nie tylko dobrze smakuje ale również może pomóc na wiele dolegliwości zdrowotnych.
Przede wszystkim żurawina zawiera dużo witaminy C, więc nalewka z niej to naturalny środek do wzmocnienia odporności oraz zapobiegający i wspomagający leczenie infekcji układu moczowego. Taki trunek pobudza trawienie, wspomaga leczenie stanów zapalnych nerek oraz choroby wrzodowej żołądka, pomaga przy dolegliwościach jamy ustnej i gardła. Nalewka żurawinowa wykazuje również działanie przeciwbakteryjne – zapobiega osadzaniu się bakterii na ściankach jelita. To również źródło dobrze przyswajalnych witamin i minerałów. Z tego względu niektórzy polecają ją w przypadku anemii. Są osoby, które stosują ja również na nadciśnienie i miażdżycę.

You may also like...