Szybkie i proste przekąski.

Często zdarzają się sytuacje, kiedy potrzebujemy szybkiej i prostej przekąski. Dla siebie, na wizytę niespodziewanych gości, na wieczór…sytuacji takich jest wiele. Poniżej znaleźć można sprawdzone przepisy, a prosta przekąska często okazać się może najsmaczniejsza.

SZYBKIE ZAWIJAŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO.

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej

– 8 plastrów szynki drobiowej

– 8 plastrów sera

– 1 łyżka keczupu

– 1 łyżka musztardy

– parmezan

– oregano.

Wykonanie:

1. Keczup z musztardą zmieszać, rozsmarować na rozłożonym cieście francuskim i posypać startym parmezanem.

2. Na wierzchu ułożyć również plastry szynki i sera.

3. Całość zwinąć od szerszej strony w roladę , starając się zwinąć ją dokładnie, ale nie za ciasno.

4. Roladę pokroić na 10 części i piec ok 10 – 13 minut w temp. 190*C.

5. Ciastka podać posypane oregano.

6. Takie francuskie przekąski naprawdę świetnie komponują się z sosem czosnkowym.

SZYBKIE PRZEKĄSKI Z TORTILLI.

Składniki:

– tortille – 2 sztuki

– serek kanapkowy śmietankowy – 1 sztuka

– szynka – 8 plastrów

– ser żółty – 6 plastrów

– sałata lodowa – 2 liście

– papryka konserwowa – 8 kawałków

– ogórek konserwowy

– sól do smaku

– natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:

1. Tortille posmarować serkiem, położyć sałatę lodową i lekko posolić.

2. Na nią ułożyć 4 plastry szynki, kolejno 3 plastry sera, a na brzegu tortilli kawałki papryki.

3. Zwinąć w roladkę i następnie pokroić ją na plastry.

4 Drugą tortillę posmarować serkiem, ułożyć na niej plastry szynki i sera żółtego. Na jej brzegu ułożyć kawałki papryki i dwie ćwiartki ogórka. Zwinąć i również pokroić w plastry.

5. Kawałki tortilli ułożyć na talerzu i udekorować natką pietruszki.

GUACAMOLE

Składniki:

– 2 dojrzałe awokado

– 3 łyżki soku z limonki

– szczypta soli

– szczypta pieprzu (najlepiej, aby był świeżo zmielony)

– 1 łyżeczka świeżej kolendry

– 1 ząbek czosnku

– opcjonalnie szczypta papryki ostrej.

Wykonanie:

1. Avocado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem na pastę.

2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, bardzo drobno posiekana kolendrę, a także przyprawy do smaku.

3. Podawać z nachosami lub krakersami.

 

You may also like...