Szybkie i proste przekąski.

Często zdarzają się sytuacje, kiedy potrzebujemy szybkiej i prostej przekąski. Dla siebie, na wizytę niespodziewanych gości, na wieczór…sytuacji takich jest wiele. Poniżej znaleźć można sprawdzone przepisy, a prosta przekąska często okazać się może najsmaczniejsza.
SZYBKIE ZAWIJAŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO.
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej
– 8 plastrów szynki drobiowej
– 8 plastrów sera
– 1 łyżka keczupu
– 1 łyżka musztardy
– parmezan
– oregano.
Wykonanie:
1. Keczup z musztardą zmieszać, rozsmarować na rozłożonym cieście francuskim i posypać startym parmezanem.
2. Na wierzchu ułożyć również plastry szynki i sera.
3. Całość zwinąć od szerszej strony w roladę , starając się zwinąć ją dokładnie, ale nie za ciasno.
4. Roladę pokroić na 10 części i piec ok 10 – 13 minut w temp. 190*C.
5. Ciastka podać posypane oregano.
6. Takie francuskie przekąski naprawdę świetnie komponują się z sosem czosnkowym.
SZYBKIE PRZEKĄSKI Z TORTILLI.
Składniki:
– tortille – 2 sztuki
– serek kanapkowy śmietankowy – 1 sztuka
– szynka – 8 plastrów
– ser żółty – 6 plastrów
– sałata lodowa – 2 liście
– papryka konserwowa – 8 kawałków
– ogórek konserwowy
– sól do smaku
– natka pietruszki do dekoracji.
Wykonanie:
1. Tortille posmarować serkiem, położyć sałatę lodową i lekko posolić.
2. Na nią ułożyć 4 plastry szynki, kolejno 3 plastry sera, a na brzegu tortilli kawałki papryki.
3. Zwinąć w roladkę i następnie pokroić ją na plastry.
4 Drugą tortillę posmarować serkiem, ułożyć na niej plastry szynki i sera żółtego. Na jej brzegu ułożyć kawałki papryki i dwie ćwiartki ogórka. Zwinąć i również pokroić w plastry.
5. Kawałki tortilli ułożyć na talerzu i udekorować natką pietruszki.
GUACAMOLE
Składniki:
– 2 dojrzałe awokado
– 3 łyżki soku z limonki
– szczypta soli
– szczypta pieprzu (najlepiej, aby był świeżo zmielony)
– 1 łyżeczka świeżej kolendry
– 1 ząbek czosnku
– opcjonalnie szczypta papryki ostrej.
Wykonanie:
1. Avocado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem na pastę.
2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, bardzo drobno posiekana kolendrę, a także przyprawy do smaku.
3. Podawać z nachosami lub krakersami.
Najnowsze komentarze