Jak zrobić masło klarowane?

Masło klarowane to rodzaj tłuszczu, który znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni, a wielu potrawach jest nieodzowne i niemożliwe do zastąpienia innym tłuszczem. Jego charakterystyczny, maślano-orzechowy posmak oraz inne właściwości sprawiają, że często stanowi główny składnik decydujący o sukcesie kulinarnym w danym wypadku. Jak je przygotować w warunkach domowych?

Masło klarowane jak zrobić?

Przygotowanie masła klarowanego jest bardzo proste, dlatego wiele osób poznawszy przepis decyduje się na to, aby robić je samodzielnie, zamiast kupować gotowy produkt w sklepie. W zależności od tego, ile masła klarowanego chcemy uzyskać, szykujemy od dwóch do kilku kostek masła prawdziwego o minimalnej zawartości tłuszczu 82%. Kroimy je na mniejsze kawałki, aby szybciej się rozpuszczało, a następnie wrzucamy do garnka z grubym denkiem i gotujemy na małym ogniu. Ważne jest powolne rozpuszczanie, aby nie przypalić znajdującego się jeszcze w maśle białka. Czynność trwa tak długo aż całość się rozpuści, a na powierzchni pojawi się biała piana. Ściągamy ją ostrożnie i bardzo dokładnie, a później powoli przelewamy złotą ciecz do pojemnika, uważając, aby nie dostał się tam osad z dna garnka. Dzięki temu udaje się oddzielić czysty tłuszcz od wody i biała. Masło klarowane można rozlać do mniejszych pojemniczków albo poczekać aż stężeje i pokroić w odpowiednie kawałki.

Po co klarować masło?

Masło klarowane można bardzo długo przechowywać w lodówce. Ma aksamitną konsystencję i delikatny smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się na kanapkach, w ciastach i najróżniejszych potrawach. Jego największą przewagą nad zwykłym masłem jest fakt, że to ostatnie przypala się w temperaturze stu stopni, a masło klarowane dopiero, kiedy temperatura wyniesie ponad dwieście stopni. W związku z tym doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia i smażenia na głębokich oleju. Paczki albo frytki usmażone na maśle klarowanym będą miały maślany posmak i piękny kolor, podobnie jak sos holenderski czy beszamel. Dodatkowym atutem tego tłuszczu jest fakt, że ułatwia on wchłanianie substancji odżywczych i jest o wiele zdrowsze niż nawet najlepsze masło.

You may also like...