Jakie mleko roślinne wybrać?

Ludzie coraz częściej sięgają po mleko roślinne jako zamienniki mleka krowiego z wielu powodów. Przede wszystkim chodzi o dostarczanie wartości odżywczych, oraz brak uczulenia na laktozę i innych alergenów. Część osób decyduje się na wybór mleka roślinnego ze względów smakowych. A zatem jakie wybrać, aby było smaczne i zdrowe?

 

Mleko migdałowe różni się od mleka sojowego i zwierzęcego jeżeli chodzi o substancje odżywcze, bowiem ma mniej kalorii i mniej białka. Niewielka ilość tłuszczów,która znajduje się w mleku migdałowym to zdrowy tłuszcz nienasycony. Mleko migdałowe kupione w sklepie nie należy do najtańszych, dlatego dobrą alternatywą jest zrobienie takiego mleka samemu w domu. Zawiera dużo wapnia i przeciwutleniaczy, które mogą mieć działanie ochronne przed nowotworami i chorobami serca.Łagodny i lekko orzechowy smak idealnie pasuje do płatków zbożowych, natomiast nie należy dodawać go do kawy, ze względu na rozwarstwianie.

 

Mleko kokosowe to idealny napój, którzy posłuży nam w gotowaniu. Jeżeli chodzi o kalorie, to przypomina mleko odtłuszczone i jest bogate w cynk, potas, magnez i żelazo. Dodatkowo wzbogacone jest w tłuszcze nasycone oraz kwas laurynowy, który wspiera układ odpornościowy i utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych. Idealnie sprawdzi się w kuchni jako dodatek do gotowanych i pieczonych potraw.

 

Mleko konopne wytwarza się z nasion konopi i jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Ma niską zawartość węglowodanów ale za to wysoką zawartość tłuszczów, tych zdrowych nienasyconych. Jedna szklanka mleka dziennie może dostarczyć 50% zalecanego dziennego spożycia kwasu alfa-linolenowego, kwasu omega-3, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca i mózgu.

Mleko ryżowe jest najlepszym rozwiązaniem dla alergików, bowiem rzadziej wywołuje alergie pokarmowe, ze względu na brak orzechów i glutenu. Ma naturalnie słodki smak i może być stosowany w kuchni do wszelkich potraw. Mleko ryżowe jest mało kaloryczne i ma niską zawartość białka i tłuszczu. Nie najlepiej pasuje do kawy, ze względu na wodnistą konsystencję.

 

You may also like...