Dlaczego kiwi jest najzdrowszym owocem świata?

To najzdrowszy owoc na świecie. Choć zewnątrz niepozorny, wewnątrz kryje ogromne bogactwo składników i minerałów. Ten, kto włącza kiwi do swojej diety, zyskuje podwójnie. Nie tylko smak, ale też zdrowie. Świat już okrzyknął owoc mianem superfoods. Weźmy pod lupę kiwi.

Kiwi kalorie indeks glikemiczny

Jest doskonałą przekąską każdej redukcyjnej diety. 100 g owocu ma tylko około 45 kcal. Ponadto zawiera sporo błonnika, jest więc bardzo syty. Mogą go spożywać cukrzycy, bo jego indeks glikemiczny jest niski – 50. Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna i zawiera witaminy młodości: A i E. Dodatkowo witamina K wspiera układ krwionośny oraz działa przeciwnowotworowo, a B6 bierze udział w ważnych procesach biochemicznych. W składzie znajdziemy kwasy omega 3, niacynę, kwas foliowy oraz ryboflawinę. Owoc jest bogaty w zdrowe tłuszcze i białko. Wśród najważniejszych minerałów wymienia się: potas, cynk, magnez, wapń, fosfor i żelazo.

Owoc, który leczy

Jego właściwości zaskakują szerokim i dobroczynnym działaniem na ludzki organizm. Przede wszystkim najnowsze badania stawiają owoc jako doskonałą i naturalną blokadę przed powstawaniem komórek nowotworowych. To za sprawą przeciwutleniaczy, które zwalczają powstawanie wolnych rodników. Duży związek zanotowano pomiędzy spożywaniem czerwonej odmiany owocu a niskim ryzykiem tworzenia się komórek rakowych w jamie ustnej. Kiwi podaje się podczas infekcji i grypy, ponieważ witaminy zwalczają wirusy i bakterie. To doskonała ochrona układu odpornościowego. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Owoc wspiera układ pokarmowy, zwłaszcza pracę jelit i żołądka. Zapobiega powstawaniu zaparć. Zmniejsza zapalenie stawów i kości. Zapobiega powstawaniu miażdżycy poprzez ochronę naczyń krwionośnych. Wzmacnia serce, zapobiegając zawałom. Poprawia także funkcjonowanie płuc, zwłaszcza dotkniętych astmą.

Doskonały owoc

Kiwi poprawia działanie aparatu wzorku i chroni oko przed takimi chorobami jak zaćma czy jaskra. Usprawnia DNA, ponieważ u osób, które jedzą kiwi, potwierdzono dużą zdolność do samoistnej naprawy przerwanej nici kodu genetycznego. To z kolei wpływa na zmniejszanie ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, którego powstawanie jest ściśle związane z uszkodzeniem DNA.

 

You may also like...